blog

BEBEKLERDE BESLENME

BEBEK BESLENME

Bebek beslenmesinin ilk ve ana öğesi anne sütüdür. Her bebek 2 yaşına kadar anne sütü alabilir. İlk 4 ay eğer anne sütü yeterliyse, tek başına anne sütü verilmelidir. Eskiden buna 6 ay diyorduk, ama yeni yayınlar 4. aydan itibaren ek gıdanın başlanabileceğini önermektedir. Bu her bebek için aynı değil tabi ki. 4. ayında gördüğümüz miniğin nörolojik gelişiminin ek gıda başlanmasına uygun olması gerekmektedir.
İlk 3 ay emzirme sıklığını 3 saati geçmeyecek şekilde ayarlamalıyız. Bebek daha sık isterse, istediği vakit emzirilebilir.
Ek gıda olarak ne verelim, nasıl verelim, ne kadar verelim?
Ek gıda adı üstünde ek, yani tamamlayıcı. Yine temel gıdamız anne sütü. Ek gıdaya çay kaşığı ile tattırma şeklinde başlayıp kademeli olarak artırmalıyız. Ne kadar yiyeceğine bebek kendi karar verebilir. Nasıl emmeyi kendi bırakıyorsa aynı şekilde.

Tek bir besinle başlayıp 3 gün aynı besini verdikten sonra 4. gün farklı bir besini ilkinin yanına ekleyerek menüyü zenginleştiriyoruz. Bunun amacı verilen besine karşı bir hassasiyet oluşup oluşmayacağını gözlemlemektir. Yoğurt, sebze püresi/çorbası, meyve püreleri ile başlamak uygun olur. Meyveyi son sıraya bırakmak daha uygun olur, diğerlerine oranla daha tatlı olduğu için sonradan verilenleri reddedebilir.
Günde 3-6 öğün verilebilir. Ek gıda ile birlikte, ek gıdanın peşine bir miktar su içirilebilir.
Sebzeleri haşlayıp cam rende ya da çatalla ezerek verebiliriz. Besin çeşitliliğini giderek artırabiliriz. Standart bir şu ayda şu başlanacak şeklinde rejimleri ben önermiyorum. Yumurta için sadece ilk başta sadece sarısını tam katı şekilde, çeyrek ile başlayıp kademeli artıracağız. Yumurta sarısının tamamına geçtikten 1 ay sonra beyazına geçebiliriz. Kıyma erken dönem başlanabilir. Demir içeriği yüksek olduğu için iyi de olur.
12 aydan sonra anne sütüne devam ediyoruz, ek gıdamız 5 öğün şeklinde olmalıdır. Öğünler bir su bardağı ya da bir kase ile hesaplanabilir.
İlk yaş yasaklar: İnek sütü, Tuz, Şeker, Bal, Ev yapımı
Kaçınılması gerekenler: Meyve suyu, Çay, Yeşil çay, Gazlı içecekler
Önerilen konulardan ikincisi olan beslenmeyi de özetlemeye çalıştım, sağlıklı günler diliyorum.

NEVSEHİR COCUK KLİNİGİ

BİZİ YAKINDAN TANIYIN